keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Taiteilija Annette Juuselan flow-elämää ruukkimiljöössä

Suurelle yleisölle vielä lähes tuntematon Kauttuan Ruukinpuisto kätkee sisälleen idyllisen vanhan ruukkimiljöön, jonne myös kansallisarkkitehtimme Alvar Aalto on jättänyt kädenjälkensä, luoden alueelle uniikin ja kerroksellisen leimansa. Kahden Aallon rakennuksen välissä seisoo ryhdikkäänä kooltaan pieni, mutta sydämeltään suuri taiteilijakoti Tuiska.
Kun taiteilija Annette Juuselalle tarjoutui tilaisuus ostaa talo kahdeksan vuotta sitten Ahlströmiltä, hän ei epäröinyt, sillä Ruukinpuisto on edustanut hänelle aina inspiraation lähdettä. 43 neliöinen talo oli huonossa kunnossa, kasvaen villiviiniä sekä sisällä, että ulkona, joten talolle oli tehtävä täysremontti Museoviraston ohjeistuksella. Yli satavuotiaan talon on suunnitellut arkkitehti Heikki Siikonen ja se on nimetty silloisen maatalousesimies Tuiskan mukaan. Nykyään upea rakennus toimii kotina, työhuoneena ja galleriana. On uskomatonta, kuinka toimiva pieni talo on ja miten alati vaihtuva sisustus taidekokoelmineen saa Tuiskan näyttämään aina erilaiselta. Talo on kuin koru. Tuiskassa ei ole mitään turhaa ja vähäiset neliöt on otettu käyttöön tehokkaasti, sekä harkiten.
Varsinkin Aallon arkkitehtuurin siivittämänä, alueella käy enenevässä määrin matkailijoita ja alueen kehittämisen myötä myös paikallinen väestö on oppinut arvostamaan omaa historiallista, perintöään. Taiteilija avaa ovensa satunnaisesti myös vierailijoille, jotka saavat tuntea itsensä tervetulleeksi istahtaessaan kauniisti katetun kahvipöydän ääreen.Kauttuan Ruukinpuisto on Annette Juuselan lapsuudenmaisemia, sillä hänen isänsä työskenteli Ahlströmillä litografina. Kun 36 vuotta taiteilijana toiminut Annette palasi juurilleen, on hänen töitään ympäri maailmaa, niin yksityisissä kuin julkisissakin kokoelmissa. Annetten omia maalauksia ja veistoksia on esillä talossa, sekä kesäisin myös liiterigalleriassa. Taiteilijalla on ollut näyttelyitä kymmenisen kertaa Ruukinpuiston alueella ja hänen ansiostaan on avattu useita uusia tiloja taiteelle.Talvisin rauhaisaoloa viettävä Ruukinpuisto puhkeaa kukkaan alkukesästä ja kesä onkin virkistävää vastapainoa hiljaisuudelle. Alueen upeat rakennukset, kuten mm. Kauttuan Klubi, kellotapuli,  Villa Ahlström ja Aallon suunnittelemat Terassitalo, sekä Jokisauna houkuttelevat väkeä kävelemään kaunista Sepäntietä pitkin ja nauttimaan vanhasta miljööstä. Myös taiteilija Annette Juusela inspiroituu kesästä oman, oppaana toimivan, 21-vuotiaan Minni-kissansa kanssa. Tervetuloa Tuiskaan.


1 kommentti:

Kiitos kommentistasi