torstai 19. tammikuuta 2017

Satakunnan makein mies löytyy Kauttualta

Makeistamo Oy on pieni, käsintehtyjä karamelleja valmistava yritys. Kauttuan Ruukinpuiston monisatavuotiset käsityöperinteet yhdistyvät makuelämyksiin Makeistamon tiloissa. Yritys on perustettu vuonna 2015, joten toinen kokonainen vuosi on vasta alkamassa. 
 


Karkkeja käsityönä valmistaa Timo Katila, jonka haaveena oli perustaa oma yritys, jossa saisi omalla työllä valmistaa jotakin perinteikästä ruokaan liittyyvää tuotetta. Ajatus hioutui karamellitehtaan perustamiseen, sillä kovien karamellien valmistajia ei Suomesta juuri löydy, eikä aloittaminen vaatinut valtavia investointeja. Pieni tehdas erottuu persoonallisuudellaan: uniikkeja tuotteita on mahdollista tilata vaikkapa oman yrityksen logolla tai hääkarkeiksi.
Nöyränä kisällinä itseään pitävä Timo on itseoppinut karamellintekijä, joka yrityksen sekä erehdyksen kautta on muokannut tuotevalikoimaansa. Sokeriahjon lainalaisuudet ovat alkaneet avautua, mutta opittavaakin vielä on. Alkuun auttoi australialainen oppi-isä, jonka kirjoja Timo on opiskellut ja käynyt hänen kanssaan Skype-keskusteluja karkinvalmistuksesta. 

Kovan karamellin valmistamiseen pätevät samat lainalaisuudet kuin moneen ammattimaiseen käsityönharjoittamiseen: pienet marginaalit määrittävät onko tuote hyvä vai ei. Makuyhdistelmiä on mahdollisuus kokeilla loputtomasti ja erilaisia aromeja on testauksessa koko ajan.Tällä hetkellä ehdottomasti suosituin Makeistamon maku on salmiakkimakeinen Ruukinpippuri. Se syntyi puolivahingossa, kun Timo kokeili erilaisia salmiakin aromeja. Tutuilta saatu palaute suorastaan pakotti ottamaan maun tuotantoon, ja nyt Ruukinpippuria on saatavilla kahdessa eri rasiakoossa. 


Hedelmäkarkkeja joka makuun

Hedelmäkarkeista suosituimpia makuja ovat kinuski-päärynä sekä suklaa-herukka: makuyhdistelmiä, joita ei muualta löydy. Perinteisiä makuja ovat mansikka ja vadelma.  Uutuuksia ovat Ahjon sydän (hedelmäkarkki salmiakkisydämellä) sekä Happamia sano... (hedelmäkarkki omena,- sitruuna- tai viinihapposydämellä). Tulossa on mm. Wapaaherran vapaapäivä -makusekoitus, jossa yhdistyy hieman aikuisemman maun aromit. Makeistamon hyllystä löytyy myös energiajuoman makuinen pastilli!

Hedelmäkarkki happamalla sydämellä...

Makeistamo on avoinna talvikaudella tilauksesta, ja kesäkaudella myymälä on avoinna laajemmin. Karamelleja voi tilata myös Porin reko-ringistä, ostaa kirpputori Pehtoorista (samassa rakennuksessa Makeistamon kanssa) tai Peltomaan tilamyymälästä.  

Makeistamo Katila Oy | Tehtaantie 35, 27500 Kauttua | puh. 050 321 3390 
(Kuvat: Makeistamo Oy)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi