sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Tehdään yhdessä taidetta

Kauttuan Ruukinpuistossa on nähtävillä jälleen upeita, erilaisia näyttelyitä. Taide on yksi alueen vetonauloista - arkkitehtuurin ohella - persoonallisine näyttelytiloineen. Ruukinpuiston Taidelauantaina 1.7 alue loisti auringonvalossa ja loi upeat puitteet kulttuurinnälkäisille kävijöille. Taiteilijoita oli paikalla näyttelytiloissaan kertomassa taiteestaan ja kesän näyttelyistään ja vieraskirjoihin kertyikin nimiä kiitettävä määrä.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemana on yhdessä. Tapahtuman oheisohjelmaksi valikoituikin yhteisötaiteen tekeminen, jolloin kävijät pääsivät maalaamaan teoksia, nuoren, lahjakkaan taiteilijan Pauliina Linjaman johdolla Tallinmäellä ja piirtämään katuliiduilla Sepäntien asfalttiin.

Ennen tapahtuman alkua paikalle saapui, Tuiskulan Kotikolossa nyt heinäkuussa näyttelyään pitävä, Urpo Martikainen, joka aloitteli teosta yhdessä Pauliinan kanssa.  


Ensimmäistä kertaa alueella vieraillut Urpo Martikainen maalasi  yhteisöteokseen karhun, joka sopi ennalta mietittyyn teemaan: Suomen luonto ja metsät, erittäin hyvin. 




Taso oli korkealla Pauliinan ja Urpon jättäessä teokseen omat siveltimen vetonsa, eikä kovin monikaan kävijä uskaltautunut maalaamaan samaan tauluun. Onneksi paikalla oli myös toinen seinämä, sekä lapsille omansa ja lopputulos oli juuri se, mitä haettiin: yhdessä luotua taidetta. 

Sekä lapset, että aikuiset innostuivat taiteilemaan maalaten ja piirtäen, mitä oli ilo seurata. Kiitos kaikille osallistuneille. 

Karhu-teos on nähtävillä Galleriapuoti Aistinjyvässä kesän ajan.






Heinäkuun uudet näyttelyt keräsivät kävijöitä tasaisesti koko päivän ajan ja paikalla olleet taiteilijat olivat jälleen tyytyväisiä päivään, joten tämäkin Ruukinpuiston tapahtuma on vakiintumassa jokavuotiseksi. Tapahtuman ajan kuvattiin myös yhteisöelokuvaa Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Satakunnan Elävän Kuvan Keskus julkaisee 100 satakuntalaista yhteisöelokuvaa syksyllä 2017.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan kuuluu Galleriapuoti Aistinjyvässä oleva porilaisen Maren Jeskasen koskettava Himmetä ei muistot koskaan saa - näyttely. Näyttely sisältää piirroksia sotavuosien ihmisistä, vapautemme lunastajista, heistä, joiden työn ja uhrausten vuoksi voimme nyt juhlia synnyinmaamme satavuotista itsenäisyyttä. Näyttelyn nimi on lainaus Kalervo Hämäläisen kappaleesta Veteraanin iltahuuto, joka on taiteilijalle tärkeä ja kuvaa syvästi ja kunnioituksella sitä suurta panosta ja uhrausta, jonka sota-ajan sukupolvet ovat antaneet itsenäisyytemme säilyttämiseksi.

Taiteilija Maren Jeskanen ripustamassa näyttelyään yhdessä äitinsä, Pirjo Kunnaksen kanssa


Taiteilijakoti Tuiskassa on nähtävillä kaksi aivan eri tyyliä edustavaa näyttelyä. Vesa Juusela on eläkevuosinaan keskittynyt taiteessaan moderniin kuvakieleen ja värisommitelmiin. Elämäntyönsä hän on tehnyt litografina, joten hänen teoksissaan heijastuu ehdoton tarkkuus ja loppuun asti viety värien ja muotojen harmonia.

Hänen tyttärensä, Annette Juusela, on toiminut kuvataiteilija-ammatissaan 37 vuotta. Hän on taiteilijana monipuolinen ja hänen teoksiaan on yksityisissä ja julkisissa tiloissa niin kotimaassa, kuin  ulkomaillakin. Annette Juusela asuu ja työskentelee kauniissa talossa Terassitalon kupeessa, Tuiskassa.



Vilma Virtanen on taideopiskelija Kankaanpään taidekoulussa, keskittyen taidegrafiikkaan ja maalaamiseen. Aiempia opintoja hänellä on kahdelta vuodelta Limingan taidekoulusta.

Mielen sopukoissa-näyttely maitokopilla sisältää tunnetiloja vesivärimaalauksien ja syväpainografiikan keinoin. Tunteet ja kokemukset voivat olla vaikea pukea sanoiksi, mutta kuka vain voi lukea kuvaa. 

Kuva: Vilma Virtanen, kuvattu Savelluksia-näyttelyssä, valjastallissa


Kari Kekin Taigalinnut ja upupa-puu- lintuaiheinen näyttely on valloittanut Ruukinpuiston aitan. Näyttelyn teokset ovat syntyneet pääosin talven 2016-2017 aikana.

Köyliöläinen tehdastyöläinen harrastaa mm. valokuvausta, lintuja ja sarjakuvapiirtämistä. Humoristisia Skullonen-sarjakuvahahmon kortteja löytyy Aistinjyvästä.

Kuva: Kari kekki


Helsinkiläisen Petra Martinezin RITES-näyttely kellotapulissa yhdistelee ajatuksia pyhyydestä, ajasta, alkuperäiskansoista, perinteistä, viisaudesta ja luonnosta. 

Rag Town Series -teoksissa taiteilija on luonut tekstiilijätteestä omaa etnografista pyhien tekstiilien sarjaa. Näissä tekstiileissä yhdistyvät mennyt ja tuleva: pyhien tekstiilien kautta mieleen palaa ajatus alkuperäiskansojen luontoa kunnioittavasta viisaudesta, voimasta ja yhteydestä maahan. Teoksissa on vahvasti läsnä prosessi, jossa punominen toimii eräänlaisena henkilökohtaisena rituaalina ja meditatiivisena siirtymänä ajasta ja paikasta toiseen.



Taidelauantaina avautui myös Matti Laineen ja Aimo Vuorisen naivistisen taiteen yhteisnäyttely Heinähellettä Kahvila Kyöpelin galleriatilassa, Peräkammarissa. Molemmat euralaiset kuvataitelijat ovat ”Iittalan naivisteja” eli heidän töitään on esillä Naivistit Iittalassa -näyttelyssä, joka tunnetaan taidesuunnan ykkösnäyttelynä Suomessa. Laine on mukana jo 13. kertaa, Vuorinen toisen kerran.
Kuva: Matti Laine



Tervetuloa nauttimaan taiteesta ja kauniista miljööstä Kauttuan Ruukinpuistoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi