keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Valkean Neidon kummitustarina

Lähes kaikkien vanhojen kartanoiden päärakennuksiin liittyy ikioma tarina haamuista, kummituksista, oudoista ilmiöistä ja muista, ihmisjärjelle käsittämättömistä asioista. Poikkeusta ei tee myöskään Kauttuan kartanon päärakennus, eli Kauttuan Klubi. Sen kummitusjutun taustalla on traaginen tapahtuma eräältä synkän syksyn yöltä, vuonna 1816.

Kuva: Mia Heikkilä


Kauttuan rautaruukin silloinen omistaja, salaneuvos Anders Henrik Falck oli tunnettu kovista otteistaan alaisiaan kohtaan ja häntä suorastaan pelättiin, eikä kukaan uskaltanut häntä vastustaa missään asiassa. Hänellä oli myös suuri viehtymys vieraisiin naisiin, joita hän halukkaasti lähestyi, intiimisuhteet mielessään.

Salaneuvoksella oli kotiopettajattarena tukholmalainen nuori, kaunis neitonen, johon Salaneuvos oli iskenyt silmänsä. Ihastuksensa kohteeseen hänellä oli hyvin syntisiä haluja. 

Välttyäkseen tapaamasta Salaneuvosta hänen yöllisiltä käynneiltään, neitonen pakeni Falckia eräänä iltana huoneestaan ja heittäytyi toisen kerroksen ikkunasta alas puutarhan kivetykselle. Seurauksena oli hänen välitön kuolemansa.

Tapahtuma tuli Salaneuvokselle yllätyksenä ja hän päätti hoitaa neitosen ruumiin Euran kirkkomaahan salaisella juonella. Hän kävi suntion kanssa sopimassa öisestä hautauksesta hopearahojen myötävaikutuksella. Lähdettyään eräänä pimeänä yönä viemään ruumista parivaljakolla kirkolle, alkoivat kirkonkellot salaperäisesti soida, juuri kun Salaneuvos oli lähestymässä kirkkoa. Falck käänsi hevoset nopeasti Kauttuan suuntaan, sillä hän tiesi, että kun kirkonkellot soivat yöllä, on silloin hätä kyseessä. Tulipalo tai muu vastaava ja silloin kansa rientää runsain joukoin kirkonmäelle. 

Toisella yrittämällä kävi aivan samanlaisesti kuin ensimmäisellä kerralla. Salaneuvoksen oli palattava takaisin Kauttualle miettimään uusia juonia. Niinpä hän kätki ruumiin kartanorakennuksen alakerran salakäytävään. Käytävä muurattiin umpeen, mutta neidon levoton sielu muuttui valkeaksi haamuksi, joka öisillä kulkemisillaan synnytti tarun Kauttuan kartanon kummituksesta. Eikä pelkästään tarun, vaan todellisuuden, jolle löytyy ihmissilmien todistuksia.


Kauttuan ala-asteen oppilaiden näkemyksiä Valkeasta Neidosta

Valkean Neidon on usea kauttualainen nähnyt vaeltavan Klubin puutarhassa ja Rusinamäellä sijaitsevan kellotapulin liepeillä. Myös klubirakennuksen sisällä tapahtuneet puolenyön koputukset, ovien ja ikkunoiden aukeamiset ja sulkemiset täydentävät tämän levottoman öisen kulkijan olemassaoloa.

Havainnot valkean neidon kulkemiseen ovat pääsääntöisesti keskittyneet pimeään syksyyn, eli vuodenaikaan, jolloin kaikki sai alkunsa. Erittäin levotonta neitosen näyttäytymisissä tapahtui vuoden 1938 syksyllä ja sen jälkeen. Kyseisenä vuonna klubirakennuksesta purettiin kymmenen kaakeliuunia ja asennettiin vesikiertoiset keskuslämmityspatterit. Kansan uskomus ajankohdalle oli se, että neitonen häiriintyi isosta remontista niin, että ryhtyi entistä enemmän vaeltamaan ja näyttäytymään kauttualaisille.

Klubin haamun näyttäytyminen tiesi usein jotain ikävää, onnettomuuksia, sekä suruviestejä. Kylällä sattuneet erilaiset onnettomuudet, tulipalot ja äkilliset kuolemantapaukset sattuivat hyvin usein vaalean neitosen näyttäytymisen jälkeen. Paitsi Klubin alueella, kylän haamu on nähty myös Pyhäjärven rannalla ja Mikolanmäessä, mutta ei juuri kauempana Klubista.


Vuonna 2002 kolmikko Juhani Vihavainen, Juhani Eskola ja Pekka Helander tekivät Valkean Neidon tarinasta noin 20 minuutin pituisen filmatisoinnin.

Lähde: Euran joulu 2012-lehti, Pekka Helander

Huom.


Valkea Neito -valokuvanäyttely Galleriapuoti Aistinjyvässä 10-29.6


Valkea Neito- valokuvatyöpajan teoksista koostettu näyttely teemaan liittyen.
Näyttely avoinna ti-su klo 11-17 (juhannuksena suljettu). Näyttelytila: vanha vilja-aitta/kuivuri Tallinmäellä



2 kommenttia:

  1. Haluan huomauttaa että kummituskokemukset eivät ole suinkaan vain jotain kaukaisia tarinoita, joita ei voida todistaa, vaan tiedän itsekin monta asianomaista jotka itse ovat nähneet kummituksen eli esim. kartanon entisen asujan haamun tekevän töitä kartanossa entiseen malliin. Näistä on joskus jopa valokuvia saatu ja kokijat ovat edelleen elossa. Myös Turun kaupungin kirjastossa useampikin työntekijä oli nähnyt siellä varastossa kirjoja siirtelevän haamun. Myös monet Vain elämää sarjan laulajat näkivät ja kokivat yliluonnollisia ilmiöitä Satulinnassa. Tämä vain osoittaa miten vähän me tätä todellisuuttamme vielä ymmärrämme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkean Neidon on myös nähnyt useampikin henkilö...

      Poista

Kiitos kommentistasi