perjantai 24. helmikuuta 2017

Teatteri herättää tunteita

Teatterinmäki uinuu vielä talviunta. Viime kesän Harmaat pantterit-esityksen kulissit odottavat uusia rekvisiittoja ja katetun katsomon numeroidut tuolit ovat keränneet ylleen vain lunta ja jäätä. Näky on autio, mutta samalla kiehtova.

Upea hirsirakenteinen kahviorakennus suljettuine ovineen nauttii auringonsäteistä - kevään tulosta - eikä kulu kauaakaan kun Teatterinmäki herää eloon. Ympäristönä Ruukinpuiston alue on historiallisesti arvokas ja Pyhäjärvi-Teatterin väki on ylpeä kesäteatteristaan. Vuonna 2000 Ahlströmiltä vuokrattu miljöö merkitsee teatteriväelle yhteisöllisyyttä ja jokavuotinen yhdessä tekeminen herättää tunteita laidasta laitaan. 
Joka kesä valmistuu uusi näytelmä ja joka syksy teatteriväen valtaa yhtä aikaa tyhjyys, sekä kiitollisuus. Jokainen näytelmä jää elämään heidän puheissaan ja mielissään. Jo vuonna 1982 perustettu teatteri toimi ensin Turajärven koululla, joten näytelmiä on esitetty valtava määrä. Erityismaininnan viime vuosien näytelmistä saa Teuvo ja paperitaivas, joka oli kaikkien aikojen yleisömenestys. Sen jälkeen hyvällä tekniikalla ja isoilla kulisseilla varustettu näyttämö on ollut jokakesäinen ylpeyden aihe teatterilaisille.


Hornankosken paperitehdas - Teuvo ja paperitaivas, pieni pala kulisseista 2014

Näytelmän valinta on pitkän harkinnan tulos ja lopullisen päätöksen näytelmästä tekee yhdistyksen hallitus. Teatteri ei itse käsikirjoita näytelmiä, vaan esimerkiksi tällä hetkellä, viimeiset neljä vuotta teatterin ohjaajana toiminut, Antti Sevanto kirjoittaa itse tai muokkaa valmiista käsikirjoituksesta sopivan tekstin Pyhäjärvi-Teatterille, jonka näyttelijäkaarti koostuu 12-70 vuotiaista teatterin harrastajista.


Harmaat pantterit - työryhmä, 2016

Talkooväkeä teatterilla on reilu neljäkymmentä ja mukaan toimintaan mahtuu vielä. Jokainen talkoolainen on teatterille todella arvokas ja tärkeä. Mikäli on kiinnostusta näyttelemiseen, niin ehdottomasta kannattaa ottaa yhteyttä suoraan teatterille. Yhteyttä voi ottaa joko sähköpostilla: pyh.teatteri@gmail.com tai puhelimitse 050-372 4098.

Tulevanakin kesänä Pyhäjärvi-Teatteri tekee musiikkia sisältävän, viihdyttävän, sekä ajatuksia herättävän näytelmän; selviytymistarinan koomisine piirteineen. 6.7. ensi-iltansa saava näytelmä Siskot ja veljekset on herättänyt paljon keskustelua - myös kritiikkiä. Teatterilaiset osasivat odottaa tätä, mutta se kuinka nopeasti ja laajasti se tapahtui, oli yllätys.

Näytelmä kertoo Euran Daltoneina tutuiksi tulleiden Koististen veljesten tarinan. Näytelmävalinnalla Pyhäjärvi-Teatteri ei ole tarkoituksella halunnut aiheuttaa kohua tai mielipahaa. Aihetta lähestytään kunnioittavasti ja herkkätunteisesti. Näytelmän ydinajatus tiivistyy sen nimeen. Elämän ilot ja haasteet on helpompi kohdata yhdessä. Tapahtuipa mitä vain, olemme siskoja ja veljiä keskenämme, myös yli suku- ja perherajojen.

Pyhäjärvi-Teatterin tarkoituksena on jatkossakin valmistaa ajankohtaisia ja mielenkiintoisia näytelmiä, joissa on laadukasta ääni- ja valotekniikkaa. Lisäksi teatterilla on meneillään iso kiinteistöhanke, jota tukee Leader Pyhäjärviseutu, ELY-keskus ja Euroopan maaseudun kehittämisrahasto. Kun Eurassa, Koulutie 4:ssä valmistumassa oleva hanke saadaan päätökseen, käytössä on talviteatteri, jossa on toimintaa, sekä omaan käyttöön, että muiden toimijoiden kanssa yhteistyössä myös kesäkauden ulkopuolella. 


Harmaat pantterit - Käpyhovin palveluasunto, 2016

Teatteri herättää tunteita, mikä on sen tarkoituskin. Hyvä teatteriesitys paitsi viihdyttää, myös antaa ajattelemisen aiheita. Sanotaan, ettei kekseneräistä teosta saa arvostella - sama pätee teatteriin. Vaikka aihe tuntuu kipeältä, sen voi esittää ja omaksua katsojankin näkökulmasta monella eri tapaa. 

Pyhäjärvi-Teatterin hallituksen terveisiä lukijoille:

Toivotamme mukavaa, elämyksellistä teatterikesää! Nähdään Kauttuan Ruukinpuistossa Teatterinmäellä.

Hallitus 2017

Ari Pihlava pj
Anu Välinummi siht
Mari Rinta-Keturi rahastonhoitaja
Pia Fagerlund varapj
Kimmo Hirvelä jäsen
Jari Seppälä jäsen
Susanna Pietilä jäsen

(Kesäkuvat: Pyhäjärvi-Teatteri)

Pyhäjärvi-Teatteri | Vohlastentie 1, 27500 Kauttua | 050 372 4098 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi