perjantai 18. marraskuuta 2016

Aino ja Alvar Aallon sauna täyttää 70 vuotta

Kauttuan Ruukinpuistossa sijaitseva Alvar Aallon työläisille suunnittelema sauna- ja pesularakennus täyttää 70 vuotta! Aalto aloitti saunan suunnittelemisen jo vuonna 1938, mutta piirrokset valmistuivat vuonna 1944. Sauna rakennettiin valmiiksi vuonna 1946. Nykyisin rakennuksessa toimii Jokisauna Oy


1940-luvun alusta alkaen Aallon tuotanto erkaantui funktionalismin kansainvälisistä muotosäännöistä ja hän alkoi suosia materiaalinvaihtelun avulla saatuja tehostekeinoja. Näiden tavoitteiden merkittävä edustaja Kauttualla on sauna- ja pesularakennus, jonka julkisivu kuvastaa Aallon uutta suuntaa tyypillisimmillään: tumma hirsiseinä, turvekatto ja alakerran pesulaosan valkoinen karkea laastipinta yhdistyivät samassa rakennuksessa. 


      Saunan sisustuksen on suunnitellut Alvarin vaimo Aino Aalto.


Väriltään musta, hirsinen sauna, on rakennettu pesulan muodostamalle jalustalle. Aallolle tyypilliseen tapaan viistokatto ylettyy terassin päälle muodostaen samalla vilvoitteluterassin saunan käyttäjille. Aivan joen uomassa olevan saunan terassilta voi saunan jälkeen ihailla ruukin alueen kuvankaunista lehtomaista luontoa. Terassin suurta kattoa kannattelevat pyöreät, osittain vinottaiset ja kulmittaiset hirsituet. Samaa elementtiä Aalto käytti 1930-luvun lopulla valmistuneessa Villa Maireassa, sekä Kauttualla niin terassitalossa kuin Villa Aallossakin. 


Sauna- ja pesularakennus sijaitsee kuvankauniissa ympäristössä Kauttuan Ruukinpuistossa Eurajoen äärellä.2 kommenttia:

 1. Onpa kaunista ja tyylikästä!
  En muista tätä Aallon rakennusta taidehistorian appron opinnoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokisauna on ehdottomasti tutustumisen arvoinen Aallon kohde. Tervetuloa tutustumaan paikan päälle.

   Poista

Kiitos kommentistasi