maanantai 17. elokuuta 2015

Terassitalon kesä - näyttelynvalvojan näkökulma

Kauttuan Ruukinpuiston Alvar Aalto -kesä on on nyt ohi, joten nyt on hyvä hetki muistella kulunutta kesää!


Vietin kesän näyttelynvalvojana ja oppaana Kauttuan Terassitalon näyttelyssä. Kun kesää miettii näin lähietäisyydeltä, päälimmäisenä tulee mieleen näyttelyssämme vierailleet 2000 kävijää, jotka olivat sateisesta kesästä huolimatta erittäin hyvällä tuulella, ihastelivat asunnon valoisuutta - ja suunnittelivat muuttoa Kauttualle.

Koska vietin upean kesän paljon kiinnostusta herättäneessä näyttelyssämme, halusin jakaa osan kokemuksistani myös muille. Siispä kokosin tähän tekstiin kommentit, huomiot ja kohteet, jotka toistuvasti herättivät ihastusta ja ihmetystä Terassitalon näyttelyssä.

Lue kommentit ja katso lisää kuvia klikkaamalla lisätietoja>>1. Alvar Aalto ja valo. Asunnon kolmeen ilmansuuntaan avautuvat ikkunat luovat upean valaistuksen asuntoon, jossa ei juuri pimeitä nurkkia ole. 
Kesän yleisin lause kuului suunnilleen näin:
"On täällä kaunis valo ja hyvä olla." 
Yhdessä taulumaisten maisemien kanssa valaistus luo huoneistoon rauhallisen tunnelman - ehkäpä sitä elämälle herkempää rakennetta, jota Aalto itse halusi rakennuksiinsa luoda:

"Minusta tuntuu, että elämässä on monia tilanteita, joissa organisaatio on liian brutaali, arkkitehdin tehtävä on antaa elämälle herkempi rakenne."
Alvar Aalto 1955
2. Myös Aallon käytännöllisyys yllätti:
    "Siis kuuluvatko nämä kaikki varastot vain tähän asuinhuoneistoon?"
    "Juu, kyllä kuuluvat."

   

Ja varastotila jatkuu vielä pidemmällekin kaikkien asukkaiden yhteistilana. Näyttelyn huoneistoon kuuluvat neljä ensimmäistä ovea.

3. Terassitalon terassi - tietenkin. Siitä ei ehkä muuta tarvitse sanoa...4. "Koska sanoitkaan, että tämä on rakennettu?"
    "1938"
    "Ei voi olla, ja vieläkin on niin moderni! On se Aalto ollut kyllä aikaansa edellä!"

     Samaa mieltä, olihan hän!


Yhden asunnon sisäänkäynti rakennuksen takana. Siellä se "hukassa" ollut kuudes asunto on!

5. Valokuvanäyttelyä tutkiessa yleisin ihmetyksen aihe oli Aallon monipuolisuus. On yksityisiä asuntoja, huviloita, teollisuuslaitoksia, asuinalueita, asemakaavoja, huonekaluja, kirkkoja, kirjastoja, tekstiilejä, maljakoita...


6. Myös lapset viihtyivät, kun viihdykkeenä olivat muun muassa piirustusvälineet ja Eero Aarnion Poni.

Terassitalo on ainutlaatuinen ja arvokas kiinteistö, joka houkuttelee kävijöitä Kauttualle pitkänkin matkan takaa. Kesän aikana rakennusta ihmeteltiin sekä ulkoa että sisältä. Muistan kyllä itsekin hieraisseeni silmiäni, kun ensi kertaa tulin rakennusta aikonaan katsomaan, joten turistien ihastuksen henkäisyihin oli helppo samaistua. 

Tänä kesänä Ruukinpuiston kesä oli ennätyksellisen vilkas, mistä alueen jokainen näyttely ja kohde sai nauttia. Työmiljöö ei tästä voi juuri parantua.

Kiitokset siis kaikille kesävieraillemme: oli upea ja ikimuistoinen kesä! Ja mikäli et ehtinyt näyttelyämme katsomaan, kannattaa Terassitaloa tulla ihastelemaan jatkossakin! 
Vaikkapa kun ruskan värit ympäröivät sen. Talo on upea silloinkin.


Minna Mäkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi