keskiviikko 19. elokuuta 2015

Ruukinpuiston luonto on ainutlaatuinen

Ala-Satakunnan Ympäristöseura järjesti kesän aikana kolme retkeä Ruukinpuiston alueella. Alueella, jossa muinaisuus, historia ja yhä toimiva ruukkiympäristö yhdistyy rehevään ja monimuotoiseen lehtoluontoon. Ympäristö on mitä parhain monenlaisille luontokokemuksille ja elämyksille.

Kuva: Tuomo Hurme

Lue lisää luontoretkistä klikkaamalla lisätietoja>>


Kasviretki

Heinäkuussa teimme kasviretken, joka keskittyi varsinkin argeofyytteihin, eli ennen 1600-lukua tulleisiin muinaiskasveihin. Niitä löytyikin pieneltä alueelta yllättävän paljon ja ne sinnittelivät villiintyneitten vuohenputkien joukossa. 

Muinaiskasveihin  liittyy monia kiinnostavia tarinoita, niitähän käytettiin ravinto-, rohdos- ja mm. värikasveina. Argeofyyttejä löytyi  tummatulikukkaa, ukontulikukkaa, pölkkyruohoa, nuokkukohokkia, keltamoa ja viikinkien aikoinaan levittämä nurmilaukkaa. Retken saldona olivat  myös muinoin tärkeä rohdos- ja ravintokasvina käytetty väinönputki sekä pähkinäpensas, metsälehmus, keltamatara ja rohtoraunioyrtti sekä mustakonnanmarja. 

Retki kulki Ruukinpuiston läpi palokunnan mäelle, jossa esiintyy paahdeympäristön kasveja mm. kissankäpälää, mäkitervakkoa ja kangasajuruohoa. Matka jatkui Alisellekoskelle, jossa monien saniaislajien lisäksi kasvoi mm lehtopalsamia. Hieno laguuni piilottelee lähellä Euran keskustaa. Ja voi vain miettiä, mitä kaikkea Sepänkadun sammaleen peittämät vanhat puut ovat nähneet elinaikanaan.

Kuva: Tuomo Hurme

Metsäretki

Metsäretki tehtiin Instituuttia ympäröivään  vanhan metsän alueelle. Harvinaisen suuret männyt, tammet ja lehmukset ovat jo itsessään luontoihmiselle nähtävyys. Seurailimme vanhaa rantaviivaa joka on ollut ennen vuotta 1851, jolloin Pyhäjärven pintaa laskettiin. Harmaapäätikka seuraili kulkuamme ja atrapin avulla saimme houkuteltua peukaloisenkin näkyville.


Lepakkoretki

Yöllä klo 23 alkanut lepakkoretki Aliselle koskelle oli monelle lapselle ja aikuisellekin jännittävä ja  mieleen painuva kokemus. Oppaana toiminut Niina Rekilä kertoi lepakkolajeista ja detektorin avulla kuulimme niiden kaikuluotausääniä ja Alisenkosken sillalla lamppujen valossa voimme seurata, miten ne parveilivat Eurajoen yläpuolella. Retki kuului ympäristöseuran ja Euran MLL:n yhteisiin "Yhdessä luonnossa"-tapahtumiin.

Lepakkoretkellä

Kiitos kaikille luontotapahtumiin osallistuneille

Ympäristöseuralla on myös retkikerho, johon voi liittyä ja ehdottaa kiinnostavia retkiä.

Lisätietoja:

erkki.jaakonhuhta@dnainternet.net tai paivisandelin@suomi24.fi

Ala-Satakunnan Ympäristöseran kotisivut täällä ja facebook-sivut täällä.

Teksti: Päivi Sandelin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi